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You have to try these delicious crispy falafel. They’re super healthy, a source of protein, and a real treat. I like to eat them in a flatbread, wrap or as an accompaniment to a salad.

Chickpea falafel with hummus dip

What is falafel?

Falafel are a very old Arabic recipe. In Israel it is the national dish. Falafel are made from chickpeas and are an excellent source of protein for vegans and vegetarians.

That’s why you should prepare this falafel recipe

You should prepare this recipe because…

  • it is a great source of protein for vegans. 
  • it is prepared quickly in just 15 minutes.
  • the balls are a good source of magnesium due to the chickpeas they contain.
  • Chickpeas are a good source of iron and contain calcium and phosphorus.

 

Falafel vegan – you need these ingredients

You need these ingredients to prepare the Arabic balls:

  • Chickpeas 
  • Onion
  • Garlic cloves
  • fresh parsley
  • cumin
  • lemon

You can find the exact details and the recipe below.

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How do you make falafel?

Making falafel yourself is very easy. In 4 steps you are done:

  1. Finely chop the onions, fresh herbs and garlic.
  2. Mash the chickpeas with a fork.
  3. Mix everything together in a bowl and add lemon juice and spices.
  4. Shape the mixture into small balls and fry in a pan with oil until crispy on all sides.

What goes with falafel?

Falafel is usually served with tahini, a sesame sauce or hummus/chickpea sauce and various pickled or fried vegetables. It all makes for an ideal quick meal in a pita, thin flatbread, wrap or burger.

Hummus Teller
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Falafel recipe vegan for the pan

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Falafel recipe vegan for the pan

Falafel Rezept vegan für die Pfanne

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Koch-/Backzeit 20 mins
Course Beilage
Cuisine Arabisch
Servings 2
Calories 377 kcal

Ingredients
  

  • 240 g Kichererbsen aus der Dose
  • 70 g Zwiebel 
  • 2 Knoblauchzehen
  • Handvoll frische Petersilie
  • 1 Prise  Kreuzkümmel 
  • 1 EL Zitronensaft
  • 1 Prise  Salz & Pfeffer
  • 50 g Rapsöl

Anleitung
 

  • Die Zwiebeln und Knoblauch klein schneiden.
  • Die Kichererbsen abspülen und mit einer Gabel fein zerdrücken.
  • Die frischen Kräuter ebenfalls zerhacken und alles zusammen in einer Schüssel vermischen.
  • Zitronensaft und Gewürze hinzufügen.
  • Falls du die Falafel etwas feiner möchtest, kannst du diese auch in einem Mixer pürieren. Anschließend werden aus der Masse kleine Bällchen geformt.
  • Diese werden dann in einer Pfanne mit Öl von allen Seiten knusprig angebraten.
  • Mit Gemüse, Salat und Hummus in einer Pita, Wrap oder einem Burger servieren.

Nährwerte

Nutrition Facts
Falafel Rezept vegan für die Pfanne
Amount Per Serving
Calories 377 Calories from Fat 234
% Daily Value*
Fat 26g40%
Carbohydrates 20g7%
Protein 10g20%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Falafel, gesund, Kichererbsen, vegan
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